Rekuperační jednotka Ultima iERV

Rekuperační jednotka Ultima iERV, o které bude níže řeč, dokáže vrátit do interiéru nejen teplo odcházejícího vzduchu i s latentním teplem skrytým v jeho páře, ale vrací i potřebnou vlhkost, navíc regulovatelně. Tento unikát byl vyvinut v České republice.

Platinová cena profesní poroty 2014 - medaile
Nominace čís.: 19
Přihlašovatel: Air Pohoda s.r.o.
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

Hlavní částí jednotky Ultima iERV je teplosměnný modul, což je voštinová plástev, jejíž buňky (kanálky) mají trojúhelníkový průřez. Patentované řešení umožňuje cyklicky – s nastavitelnou periodou – pravidelně střídat sousedící kanálky pro vstup čerstvého vzduchu, resp. výstup vydýchaného. Voda, která ve voštinách zkondenzuje, je vrácena nazpět při vystřídání směru toků v kanálcích. Účinnost směny tepla je 90 %. Při činnosti jednotky nedochází k žádnému přímému mísení čerstvého vzduchu s odcházejícím. Výjimkou je jen okamžik střídání toku proudění v kanálcích, kdy je obsah vydýchaného vzduchu ve voštině vrácen zpět do místnosti s protisměrným proudem čerstvého vzduchu. Na výslednou kvalitu vnitřního vzduchu to nemá žádný vliv.

Výhody použití

Jednotka Ultima iERV má nastavitelnou rychlost proudění a dokáže jako jediná regulovat vnitřní vlhkost. Dokáže nejen vrátit téměř všechnu vlhkost a teplo, ale má plnou kontrolu nad tímto procesem. Uživatel si nastaví požadovanou vlhkost a jednotka se postará o zbytek. Také při uchování latentního tepla, které jinak utíká s vodní párou, pracuje jednotka s vysokou účinností i v létě, kdy je v režimu klimatizace. V tomto režimu se osvědčila v tropickém prostředí Floridy.

Inovativnost

Jednotka nemá žádný membránový ani rotační výměník, a proto nedochází k poruchám těsnosti a ke kontaminací čerstvého vzduchu. Na voštinový výměník je 10-ti letá záruka. Každý detail je navržen s ohledem na vysokou výkonnost a dlouhou životnost. Voštinový výměník má mj. i minimální tlakovou ztrátu; motory ventilátorů proto mají minimální spotřebu energie. Výrobce navíc používá pouze nejkvalitnější motory EBM Papst EC.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz