Capatect Carbon

Přímé zimní slunce může rychle rozpálit fasádu na 45 °C, i když je teplota ve stínu hluboko pod nulu. Objevují praskliny, fasáda degraduje a klesá životnost i účinnost zateplení. Čím tmavší odstín fasády, tím je problém nápadnější. Řešením je Capatect Carbon.

Nominace čís.: 8
Přihlašovatel: Český Caparol s.r.o.
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

Capatect Carbon je vyvinut speciálně pro vysoce odolné povrchové úpravy tepelně izolačních systémů. V tenké omítce jsou rozptýlena volná uhlíková vlákna, která plní funkci výztuže, podobně jako např. ocelové drátky nebo špony v drátkobetonu. Nejde ale o běžný, polykrystalický uhlík. Uhlíkové vlákno má v tomto případě tloušťku kolem jednoho mikrometru a v celé délce tvoří monokrystal mimořádné pevnosti. Kdyby jeho vlákno mělo průřez 1 mm², uneslo by závaží o hmotnosti přes 560 kg, které ve vláknu vyvolá napětí 5600 MPa. Použití uhlíkových vláken si vyžádalo vývoj nových pojiv, která s vlákny spolupůsobí. Díky tomu materiály řady Carbon dosahují podstatně vyšší mechanické odolnosti, než ostatní na srovnatelné bázi.

Výhody použití

Tmavé barvy a zejména černá byly dosud na fasádách prakticky vyloučeny. Tzv. relativní zářivost fasády (odrazivost světla) musela dosahovat alespoň 30 až 25 % podle druhu použité omítky. Na zateplené fasády prakticky nešlo použít tmavé barvy, které záření téměř vůbec neodrážejí, ale pohlcují a zároveň neumožňují odvod tepla tepelnou izolací do budovy. To vedlo k nebezpečnému zahřátí fasády a jejímu popraskání. Všechna tato omezení boří Capatect Carbon.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz