„Téměř nulový dům“ s použitím technických prostředků

Technické prostředky, jako jsou tepelná čerpadla pro vytápění, ohřev vody, poháněná elektrickou energií získanou z vlastní „domácí“ FV elektrárny jsou schopny minimalizovat energetickou náročnost objektů.

Nominace čís.: 14
Přihlašovatel: TERMO KOMFORT, s.r.o.
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

Snižování energetické náročnosti objektů se zpravidla řeší dokonalými izolacemi obvodových plášťů, zamezením vzniku tepelných mostů a minimalizací infiltrace. Takto lze postavit nízkoenergetické nebo pasivní objekty klasickými metodami.

Dosáhnout stejných výsledků lze rovněž s využitím technických prostředků, jako jsou tepelná čerpadla pro vytápění/chlazení. Pro ohřev teplé vody využívající energii obsaženou ve větracím vzduchu, přičemž k jejich pohonu se využije elektrická energie vyrobená v „domácí” fotovoltaické elektrárně. Tento způsob lze aplikovat jak v novostavbách, tak i ve stávajících objektech s minimalizací stavebních úprav.

Výhody použití

Spolehlivé snížení energetické náročnosti při minimalizaci investičních prostředků. Zvýšení energetické nazávislosti při růstu cen energií. Snadná a nenáročná realizace tohoto řešení, zvlášť v případě, že se využije kvalitního tepelného čerpadla systém vzduch-voda s vysokým COP.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz