Akustický závěs Rigips

Akustický závěs byl vyvinut za účelem maximalizace vzduchové neprůzvučnosti stropu s podhledem ze sádrokartonových a sádrovláknitých desek Rigips. Vysoká účinnost je dosažena optimálním přerušením akustické vazby mezi podhledem a nosnou konstrukcí stropu.

Nominace čís.: 16
Přihlašovatel: Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

Akustický závěs Rigips se skládá ze dvou kovových částí. Jedna část závěsu je spojena závěsným táhlem s konstrukcí nosného stropu, druhá kovová část závěsu nese nosné profily konstrukce podhledu. Obě kovové části jsou od sebe důsledně odděleny tlumicí hmotou Sylomer. K dispozici je škála šesti velikostí závěsů s délkami 40, 60, 80, 100, 120 a 140 mm. Úměrně velikosti závěsů vzrůstá i jejich nosnost – 5,0; 8,1; 11,2; 14,3; 17,4 a 20,5 kg na závěs.

Výhody použití

Skladbu podhledu (počet, tloušťku a druh opláštění, velikost dutiny, druh minerální izolace v dutině) pro dosažení optimální zvukově izolační funkce podhledu určuje specialista akustik. Výběr konkrétního závěsu, počet a rozmístění závěsů a konstrukční upořádání podhledu lze pak řešit ve spolupráci se specialistou společnosti Rigips. Cílem řešení je dosáhnout optimálního napětí ve hmotě Sylomer, které je nutné ke správné tlumicí schopnosti systému.

První prototyp akustického závěsu byl použit společně s modrými akustickými systémy Rigips počátkem roku 2011 při řešení nestandardních požadavků na akustiku hudebního klubu Rock Café v Praze. Stěžejním požadavkem byla minimální hodnota vážené stavební neprůzvučnosti celé konstrukce koncertního sálu R´w = 85 dB. Tuto hodnotu musela splňovat i složená konstrukce stropu. Součástí výsledného řešení, navrženého akustikem Ing. Janečkem, je konstrukce podhledu na míru – zavěšení na akustických závěsech Rigips s modifikovaným nosným roštem opláštěným dvěma vrstvami modrých akustických desek Rigips.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz