Redukované napojení interiérové příčky na úzké fasádní sloupky

Akustické řešení, které konkrétním stavebním návrhem řeší redukované napojení interiérové příčky na úzké fasádní sloupky. Ověřené zkouškami.

Nominace čís.: 1
Přihlašovatel: Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

Příklady řešení napojení sádrokartonových příček na štíhlý sloup či fasádní sloupek jsou v technických podkladech výrobců sádrokartonu publikovány tradičně. Dosud však nebyla tato řešení provázena údaji o zvukoizolačních vlastnostech částí stěn s redukovanou tloušťkou. Rigips využil výborných materiálových vlastností modré akustické sádrokartonové desky a navrhl pět konstrukcí pro redukované napojení s tloušťkou v mezi 45 a 82 mm a takovou vzduchovou neprůzvučností, aby poskytla dostatek rezervy pro splnění základních požadavků normy ČSN 73 0832 pro administrativní a kancelářské budovy.

Výhody použití

Skloubit protichůdné požadavky, jako je malá tloušťka a vysoká neprůzvučnost příčky, je obtížný problém. Bylo připraveno několik variant sádrokartonových konstrukcí na ocelových Rigiprofilech s jedno či vícenásobným opláštěním modrou akustickou sádrokartonovou deskou, vloženou vhodnou minerální izolací a případně v kombinaci s ocelovými pozinkovanými plechy tl. 1 mm. Projektant či realizátor již není ponechán v situaci, kdy se při řešení zvukové izolace musí spolehnout jen na svoji zkušenost, pocit či odborný odhad. Všechny výsledky jsou ověřeny zkouškami v akustické zkušebně CSI Praha.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz