Podestový blok BRONZE – řešení schodišťových prostor a navazujících výtahových zařízení

Výsledek spolupráce FAST Brno a spol. Bronze. Vyvinutý blok řeší problém hluku od schodišťových prostor, popř. zvukové oddělení schodiště společně s výtahem.

Nominace čís.: 21
Přihlašovatel: BRONZE, s.r.o.
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

Tlumící podestový blok BRONZE vznikl ve spolupráci FAST VUT Brno a společnosti BRONZE s.r.o. Jeho vývoj a vznik je reakcí na stále větší důraz, který je kladen zvukoizolační vlastnosti dělících konstrukcí v objektech pozemního stavitelství. Podařilo se najít řešení, které zajišťuje akustickou pohodu a minimalizuje přenos hluku a vibrací z hlučných prostor do chráněných vnitřních prostor, což je jednou z nutných podmínek splnění legislativou stanovených limitů a současně podmínkou k výraznému zlepšení komfortu užívání prostor určených k pobytu a bydlení.

Výhody použití

Vyvinutý dílec je kompaktní, tvarově stabilní, umožňuje zabudování bez dalších operací a zároveň plní požadovanou funkci. Prvek dále umožňuje napojení liniové akustické izolace okolo schodišťové desky a podesty. Důraz byl kladen také na nízké pořizovací náklady, využití domácích zdrojů a co nejjednodušší montáž.

V minulosti, zvláště u ŽB konstrukcí, se využívalo uložení podestových desek nebo nosníků přímo do přilehlých stěn nebo sloupů bez jakýchkoliv vložených prvků, které by omezily přenos hluku a vibrací. Vznikaly tak tzv. „akustické mosty” výrazně zhoršující akustickou pohodu.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz