Zemní kolektor RAUGEOcolect a jímací sonda RAUGEO pro sběr geotermální energie

Sonda RAUGEO a zemní kolektor RAUGEOcolect z vysoce odolného materiálu PE-Xa slouží ke spolehlivému čerpání geotermálníh.

Nominace čís.: 26
Přihlašovatel: REHAU, s.r.o.
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

U obou systémů se zemní teplo odnímá uzavřeným okruhem, pomocí TČ se převádí na vyšší teplotu a předává pro vytápění nebo ohřev vody. Pro zaručení dlouhé životnosti a provozní spolehlivosti vsadila firma REHAU na materiál PE-Xa. Sonda i plošný kolektor RAUGEO PE-Xa jsou velmi bezpečné, neexistuje nebezpečí selhání v místech sváru nebo v dalších spojích. Sonda pracuje i při teplotách 95 °C. Koncovka sondy RAUGEO PE-Xa je chráněna vysokopevnostní pryskyřicí, napojení sondy do systému jepomocí elektrosvařovací tvarovky a nebo násuvné objímky REHAU, použitelnými za každého počasí.

Výhody použití

Řešení umožňuje pokrýt minimálně 75 % energetické spotřeby pro vytápění a ohřev vody ze země. V létě lze systém použít k chlazení pomocí země. Odpadají svařované spoje v zemi, což zrychlí práci zajistí nejvyšší provozní bezpečnost. Díky materiálu PE-Xa a použití speciální ochranné pryskyřice na vlastní koncovku sondy je minimální nabezpečí vzniku vrypů a škrábanců a jiných mechanických poškození při zavádění sondy do vrtu a při provozu. Další předností je jednoduché zavedení i do nejužších vrtů až do hloubky 300 m a již zmíněná teplotní stabilta až do 95 °C

Inovativnost

Technickým přínosem je použití nového, velmi odolného materiálu PE-Xa technologie s minimem svárů a spojů. To umožnilo realizovat dosud ojedinělá nebo nová řešení: Sonda RAUGEO a podpovrchový kolektor RAUGEOcolect slouží ve spojení s tepelným čerpadlem k vytápění topení nebo v létě k pasivnímu chlazení obytných objektů, tzv. Free-cooling. Optimální je kombinace s plošným vytápěním a chlazením. Zemní teplo lze pomocí tepelného čerpadla využít k zabránění tvorby náledí a sněhové pokrývky na venkovních plochách. Možnost akumulace tepla.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz