Steelcrete - beton s ocelovými vlákny

Transportbeton s rovnoměrně rozptýlenými ocelovými vlákny. Po ztvrdnutí je výrazně pevnější, brzdí smršťování a rozvoj mikrotrhlin.

Nominace čís.: 17
Přihlašovatel: Českomoravský beton, a.s.
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

Speciální složení betonu a speciální technika mísení zajišťují, že lze v tuhé betonové hmotě rovnoměrně a ve všech třech dimenzích rozdělit ocelová vlákna. Vlákna jsou pevně začleněna do struktury betonu a brzdí rozvoj mikro-trhlin a smršťování – zejména u mladých betonů. Stabilizující účinek ocelových vláken působí jak ve hmotě sahá na povrchu betonu. Tím se zvyšuje rázová pevnost betonu a snižuje riziko odštípnutí rohů a hran.

Výhody použití

Steelcrete zjednodušuje betonářské práce a činí provoz staveb bezpečnějším a efektivnějším. Je to díky vyšší odolnosti a pevnosti betonu, při jehož tvrdnutí je omezen vznik různých typů trhlin zasahujících povrch i hmotu. Steelcrete dělá mnoho operací zbytečnými a šetří čas. To přispívá k urychlení práce a úsporám nákladů, zejména při výstavbě podlahových ploch a stěn. Ve srovnání s konvenčními betony významně zlepšuje tyto důležité vlastnosti – pevnost v ohybu, odolnost proti opotřebení, proti nárazu a požární odolnost.

Inovativnost

Použití tenkých ocelových vláken do betonové směsi specifického složení a rheologických vlastností. Spolu s vhodnou technikou mísení se docílilo, že je práce se směsí snadná a beton je po ztvrdnutí bez trhlin, má vyšší pevnost v tahu i ohybu a vyšší rázovou odolnost.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz