Graphisoft Eco Designer

EcoDesigner je program pro architekty, sloužící k výpočtům energetické náročnosti a optimalizaci projektu na úrovni studie.

Nominace čís.: 37
Přihlašovatel: Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o.
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

EcoDesigner je API doplněk pro ArchiCAD a z toho vyplývá, že je striktně architektům a nikoli specialistům. EcoDesigner využívá archicadovskou virtuální budovu k rychlému generování komplexního porovnání spotřeby energie různých variant návrhu, měsíční bilance energetických zisků a ztrát a dalších parametrů a napomáhá tak zvolit optimální variantu. Pro výpočty a analýzy přebírá EcoDesigner veškeré rozměry a kategorizaci konstrukcí z virtuální budovy. Celý proces výpočtu vyžaduje relativně málo dalších informací, které lze jednoduše prostřednictvím vyladěného uživatelského rozhraní doplnit.

Výhody použití

EcoDesigner analyzuje geometrii archicadovského modelu, resp. konstrukcí relevantních pro energetický výpočet. Výsledek vizualizuje barevným označením konstrukcí ve 2D výkresech i 3D modelu. Údaje o použitých konstrukcích EcoDesigner bere z archicadovské virtuální budovy, další materiálová data lze doplnit z katalogových listů. Program obsahuje kalkulátor U hodnoty sendvičových konstrukcí a využívá vestavěný VIPCore dynamický výpočtový engine. Výstupem jsou diagramy, grafy a tabulky s informacemi jako roční spotřeba energie, diagram CO2 emisí a měsíční bilance energetických zisků a ztrát.

Inovativnost

Faktická energetická náročnost budovy je ovlivněna architektem již ve fázi úvodní studie. Je tedy jasné, že architekt by měl mít nástroj, který mu umožní provést rychlý a spolehlivý výpočet energetické náročnosti budovy právě v této fázi a také porovnat případné varianty návrhu. Toto a dynamický výpočtový systém VIPCore je zásadní inovativnost programu EcoDesigner.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz