Bezkontaktní izolační systémy KLIMA a KLIMA E

Stavební izolační technologie se vzduchovou difúzní vrstvou mezi izolantem a stavební konstrukcí, bez celoplošného kontaktu s podkladem.

Nominace čís.: 23
Přihlašovatel: Fana s.r.o.
Nominace od: Vega spol. s r.o.

Popis

Při montáži izolačních souvrství na podklad se vytváří vzduchová mezera s přiznanou funkcí difúzní vrstvy. Tato se nevyplňuje, ale zachovává pod celou plochou izolačního souvrství. Průřez mezery je závislý na křivosti podkladu a četnosti lepících a kotvících míst. Účinnost kotvení umožňuje izolovat i nerovné a zavlhlé povrchy staveb, pokud nevykazují statické vady. I když nevyžaduje bezprostřední kontakty izolantu s podkladem, nejedná se o provětrávaný izolační systém.

Výhody použití

Bezkontaktní izolace má více funkcí. Kotvením pomocí síťových rozpěrek a PUR pěny vznikají armovaná kotvící místa napříč izolačním souvrstvím až pod omítkovou vrstvu podkladu. Zapěněním se okolí rozpěrky sanuje expandující pěnou a v místě difúzní mezery vzniká lepící terč, jehož středem síťová rozpěrka, jako armatura, prochází. Kotvící místa umožňují podkládání izolačních desek ve spárách, čímž je zabráněno pohybu izolantu (obálkový efekt). Přerušení toku vlhkosti a vytvoření kotvicích míst z nevodivých materiálů zabraňuje vzniku tepelných mostů. Systém je použitelný i pro vnitřní izolace.

Inovativnost

Difúzní vrstva umožňuje další inovace: otevírání difúzní mezery podle teplotních podmínek pro rychlé vysoušení vzlínající a difúzní vlhkosti. Provádění sanací poškozených kontaktních systémů, kdy je obnovena přídržnost k podkladu realizací kotvícího systému s rozpěrkami vč. pěnění z povrchu fasády. Použití silnovrstvé vápenocementové omítky pomocí armování Restylen přímo na izolant EPS umožní separaci organických materiálů a jejich recyklaci. Difúzní vrstva zásadně ovlivňuje cenu komplexní regenerace, když šetří až 50 % spotřeby materiálu, prodlužuje životnost a umožňuje průběžnou kontrolu.

Další informace

INTRO | Stavebnictví a interiér | Stavební technika | AGROjournal | www.vega.cz